Preàmbul
Els Drets i deures dels pacients venen recollits per la Llei 1/2003, de 28 de gener, de drets i Informació al pacient de la Comunitat Valenciana.
La Llei és accessible íntegrament a través de la pàgina web de Conselleria.
Drets
TÍTOL II
Principis generals
Article 3. Principis generals
Tot pacient té dret:
- Al respecte de la seua dignitat, sense que puga patir discriminació per raons de raça, sexe, econòmiques, socials, ideològiques o d'edat.
- A rebre en tot moment un tracte humà, amable, comprensiu i respectuós.
- A accedir a tots els servicis assistencials disponibles en condicions d'igualtat efectiva.
- A la confidencialitat de les dades sobre la seua salut, sense que ningú, sense la seua autorització, puga accedir a ells, excepte en els casos previstos en la legislació vigent. El secret professional estarà garantit en tot moment.
- A obtindre les prestacions sanitàries assistencials, farmacèutiques i complementàries necessàries per a promoure, conservar, restablir la seua salut i/o pal·liar el sofriment segons el que s'establix en la normativa vigent.
- A les prestacions bàsiques del sistema nacional de salut. L'administració sanitària de la comunitat autònoma pot establir prestacions complementàries en les condicions establides per la legislació vigent o normativa que la desenrotlle i que seran efectives prèvia programació expressa i dotació pressupostària específica.
- A rebre informació sanitària en la forma més idònia per a la seua comprensió i, especialment, en la llengua oficial de la comunitat autònoma i assegurar-se que aquella siga intel·ligible per als pacients. No obstant, això el que es disposa en este punt, i en la mesura que la planificació sanitària ho permeta, els centres i servicis sanitaris implantaran els mitjans necessaris per a atendre les necessitats lingüístiques dels usuaris estrangers
- D'acord amb l'esperit de la Llei 1/1998, de 5 de maig, establirà els mecanismes i les alternatives tècniques oportunes per a fer accessible la informació als discapacitats sensorials.
- A obtindre, dins de les possibilitats pressupostàries de la Conselleria de Sanitat, una habitació individual per a garantir la millora del servici i el dret a la intimitat i confidencialitat de cada usuari.
- A no ser sotmés a procediments diagnòstics o terapèutics d'eficàcia no comprovada, excepte si, prèviament advertit dels seus riscos i avantatges, dona el seu consentiment per escrit i sempre d'acord amb el legislat per a assajos clínics. Este consentiment podrà ser revocat en qualsevol moment del procediment, havent de quedar constància en la seua història clínica.
- Tots els pacients de la Comunitat Valenciana tenen dret a triar mèdic/pediatre i centre, tant en l'atenció primària com en l'especialitzada, en els térmens i condicions que s'establisquen per la Conselleria de Sanitat.
- Al fet que se'ls facen i faciliten els informes i certificacions acreditatives del seu estat de salut, quan siguen exigides mitjançant una disposició legal o reglamentària.
- A participar en les activitats sanitàries a través de les institucions i els Òrgans de participació comunitària i les organitzacions socials, en els térmens establits per la legislació vigent i en totes aquelles disposicions que la desenrotllen.
- A disposar de la targeta SIP (Sistema d'Informació Poblacional) i si és el cas la targeta solidària, en les condicions que s'establisquen normativament, com a document de naturalesa personal i intransferible acreditativa del dret a la prestació sanitària en l'Àmbit de la Comunitat Valenciana.
- A participar a través de les institucions i òrgans de participació comunitària i les organitzacions socials en activitats sanitàries.
- Al fet que es respecte i considere el testament vital o les voluntats anticipades d'acord amb la legislació vigent.
Deures
TÍTOL IX
Obligacions dels pacients
Article 31. Obligacions dels pacients
Els ciutadans en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana estan subjectes respecte al sistema de salut al compliment de les obligacions següents:
- Fer bon ús dels recursos, prestacions assistencials i drets, d'acord amb el que la seua salut necessite i en funció de les disponibilitats del sistema sanitari.
- Complir les prescripcions de naturalesa sanitària que amb caràcter general s'establisquen per a tota la població amb la finalitat de previndre riscos per a la salut.
- Fer un ús racional i d'acord amb el legislat, de les prestacions farmacèutiques i la incapacitat laboral.
- Utilitzar i cuidar les instal·lacions i els servicis sanitaris contribuint a la seua conservació i afavorint la seua habitabilitat i el confort dels altres pacients.
- Tractar amb consideració i respecte als professionals que cuiden de la seua salut i complir les normes de funcionament i convivència establides en cada centre sanitari.
- Facilitar de manera veraç les seues dades d'identificació i els referents al seu estat físic i psíquic que siguen necessaris per al procés assistencial o per raons d'interés general degudament justificades
- Firmar el document pertinent o per un mitjà de prova alternatiu, que en cas d'impossibilitat, manifeste clarament la seua voluntat de negar-se a rebre el tractament que se li ha prescrit, especialment quan es tracte de proves diagnòstiques, mesures preventives o tractaments especialment rellevants per a la seua salut, tenint en compte el que s'establix en l'article 19.1 d'esta llei.
- Acceptar l'alta quan haja finalitzat el procés assistencial.
- Complir les normes i procediments d'ús i accés als drets que se li atorguen a través de la present llei.